Апитерапија

„Нека ваша храна буде лек. Нека ваш лек буде храна”

-порука је Хипократа ( из четвртог века пре нове ере ) који се сматра оцем медицине.
Апитерапију је најједноставније дефинисати као употребу пчелињих производа за спречавање (превенирање), лечење или опоравак јединки од болести, тј. једног или више поремећаја здравственог стања.
Порекло речи је такође једноставно објаснити. Реч апи потиче од латинског назива за пчелу као врсту, Апис Меллифера, а реч терапија је француског порекла и означава начин поступка са људима или животињама оболелих од различитих болести.
Реч спречити или превенирати болест значи:
– уништити потенцијалног узрочника болести пре него што уђе у организам и проузрокује болест или
– стимулисати сопствене одбрамбене механизме организма да униште узрочнике болести који су у њега продрли пре појаве клиничких симптома болести коју ти узрочници изазивају.

 

Хранљива и лековита својства меда

 

Од свих животних намирница које се користе у људској исхрани, мед се, захваљујући складном односу разноврсних састојака и своме комплексном деловању, издваја као биолошки најзначајнија – стимулише обављање скоро свих функција људског организма, укључујући и излучивање отровних материја. Када се зна да мед има и бактерицидно својство, онда је јасно зашто је незаменљив као храна и лек – за децу и одрасле, за остареле и изнемогле, за оне који су изложени изузетним физичким и умним напорима, за здраве и болесне.
Хранљива и лековита вредност меда огледа се у томе што је лако сварљив и што садржи ензиме који подстичу варење. Унесен у желудац, брзо се разлаже доспевајући у лимфни систем, а одатле прелази у крв и ткива, показујући при томе своја хранљива и лековита својства.
Мед садржи велике количине физиолошки активне супстанце, па се зато користи као помоћно средство у разне терапеутске сврхе. Мед делује и као умирујуће средство, спречава повећање количине масти и холестерола у крви, обољења органа за варење, бубрега, анемију и многа друга обољења.
 

Хранљива и лековита својства полена

Полен или цветни прах има нарочиту примену у лечењу простате, чак и у изузетно тешким хроничним случајевима. Полен побољшава плодност и снижава ниво холестерола у крви. Благотворно утиче на побољшање циркулације крви у мозгу, па се препоручује особама које су изложене великим умним и физичким напорима. Полен се због свог изузетног протеинског састава користи и као природно средство за регенерацију јетре. Такође има велику примену у козметици.

Употреба полена
Полен се може користити потопљен у води, млеку или чају. Најбоље је да се полен користи самлевен и помешан са медом, јер му се у том случају побољшава укус и допуњује корисно деловање.
 

Лековитост прополиса

Због својих драгоцених лековитих својстава прополис је нашао широку примену прво у народној, а затим у општој медицини. Користи се у лечењу крвних судова, астме, чира у желуцу и дванаестопалачном цреву, гастритиса и разних упала уста и грла. Прополис се као лековито средство са успехом користи и у лечењу разних кожних обољења као што су опекотине, разни екцеми, брадавице и хемороиди, а такође стимулише и регенерацију ткива.

Употреба прополиса
Прополис се највише користи растворен у етил-алкохолу или у уљаном раствору. Може се употребљавати и у свежем, изворном стању.
 

Лековитост матичног млеча

Матични млеч је чудотворна храна која подстиче развој, враћа снагу, регенерише организам и регулише метаболизам. Благотворно утиче на многа обољења, а посебно су значајни ефекти у јачању имунитета и побољшању крвне слике. Матични млеч убрзава опоравак код реконвалесцената, а побољшава и стање код Паркинсонове болести. Регулише ниво шећера у крви код дијабетичара. Матични млеч такође утиче и на подмлађивање ћелија јер их снабдева материјама које се временом губе. Због свог изузетно вредног протеинског састава, матични млеч благотворно делује код деце јер подстиче раст и развој, а нарочито јача имунитет младог организма. Матични млеч најбољи је пратилац за дуг и здрав живот.